10 Ağustos 2007 Cuma

Geleceğin Mesleği Mekatronik Mühendisliği

megatronikTürkiye’nin sayılı, Başkent’in ODTÜ ile birlikte Mekatronik Mühendsiliği Bölümüne sahip üniversitelerinden Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Fen Bilimleri Enstitüsü MODES Anabilim Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Erden ’geleceğin mesleği’ Mekatronik Mühendisliğini anlattı:

"Mekatronik Mühendisliği robot teknolojisine meraklı olan öğrencilerin gidebileceği tek bölüm. Tabi robot denince akla hem insan şeklinde dev robotlar gelmesin. Çamaşır makinası, bulaşır makinası, ATM’ler de birer robottur. Bu mekaniğin tasarlanması ve hayata geçirilmesi Mekatronik Mühendisliği’nin alanına girer. Bu bölümdeki öğrenciler çok geniş bir yelpazede iş bulma imkanına sahip. Geçtiğimiz yıl bir çok firmadan ’Mezunlarınızı istihdam edelim’ teklifi geldi. Ama o dönem daha mezun vermemiştik. Bu yıl ilk mezunlarımızı vereceğiz. Şimdiden bir çoğu, çok iyi iş teklifleri aldılar. Mekatronik mühendisliği özellikle Japonya’da çok yaygın. Bu ülkedeki mekatronik mühendislerinin sayısı makina mühendisleri sayısından fazla. Mühendislik okumak isteyen öğrenciler mutlaka bu bölümün avantajlarını göz önünde bulundursun."

Üniversite sanayi işbirliği için MODES

Üniversite- sanayi işbirliği arttırmak için Atılım Üniversitesi’nin ’atılım’ içinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erden, "Bu sene açtığımız Mühendislik Sistemlerinin Modellenmesi ve Tasarımı (MODES) doktora programıyla sanayi üniversite iş birliğini daha da kuvvetlendireceğiz" dedi. Prof. Dr. Erden MODES’i şöyle anlattı:

"Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında yetkinleşmesi, böylece üretim gücünü artırması ve net katma değerini kendi beyin gücüne dayanarak yükseltmesi gerekiyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesi yenilikçi bilim ve teknolojiyi geliştirmeye yönelik araştırmayı hedefleyen eğitim anlayışının ülkemizde yerleşmesiyle mümkün. Bu anlayışın yerleşmesi ve katma değere dönüşmesi de ancak araştırma temelli eğitim faaliyetlerinin ülke sanayisi ile işbirliği içinde gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilir. Bu gerçeklerden hareket ederek Atılım Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (FBE) bünyesinde bir komisyon oluşturduk. Çalışmalarımız devam ederken sanayi kuruluşlarının beklentilerini tam olarak anlamak için anketler yaptık ve onların beklentilerini karşılayacak programlar hazırladık. MODES Doktora Programı YÖK tarafından onaylandı ve kayıtları almaya başladık. Doktora programı kapsamında yaptığımız araştırmaları teknolojik yeniliğe dönüştürerek evrensel bilim ve teknoloji alanlarına ve ülke sanayine katkı yapmak istiyoruz."


Kaynak : Hürriyet

1 yorum:

ALIEN DARK dedi ki...

gerçekten mekatronik geleceğin mesleği

http://mkt.bursaunderground.com
http://www.bursaunderground.com