Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesinde yürütülen TÜBİTAK Projesi kapsamında, bazı doğal gıda türlerinden protein değeri daha yüksek olan “haematococus” adı verilen yeşil alglerden, Türkiye'de ilk kez büyük ölçeklerde üretim gerçekleştirildi.
ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve proje sorumlusu Yrd.Doç.Dr. Tolga Göksan, “haematococus” adı verilen yeşil alglerden bir türün üretimini Türkiye'de ilk kez 1.5 tonluk havuzlarda gerçekleştirdiklerini söyledi.
İlk olarak yeşil renkli hücrelerin, belirli bir yoğunluğa gelinceye kadar laboratuvarda üretildiğini, daha sonra bu hücrelerin dış ortama alınarak şiddetli güneş ışığına maruz bırakıldığını belirten Göksan, şunları kaydetti:
“Haematococus, somon ve alabalık yetiştiriciliğinde yemlere mutlaka katılması gereken bir pigment maddesidir. Aksi takdirde somon balıklarının pembemsi rengi oluşmamaktadır. Diğer bir kullanım alanı ise kanatlı hayvan endüstrisidir. Özellikle tavukçulukta yumurta sarılarının renklendirilmesinde kullanılmaktadır. Haematococus, yüksek antioksidan etkiye sahip olması nedeniyle insan sağlığına yararlı etkileri vardır. Bazı doğal gıda türlerinden protein değeri daha yüksektir.
Ülkemize yurt dışından ithal edilen bu protein, ticari anlamda yüksek fiyatlara satılmaktadır. Bu ürünün sentetik olarak üretilenleri de mevcuttur. Bunlar yaklaşık 200-300 dolar civarındadır. Fakat sentetik olarak üretilenlerin insan sağlığında bir antioksidan olarak kullanımı söz konusu değildir.
ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi olarak, Türkiye'de ilk kez büyük ölçeklerde yosundan protein üretimini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder