Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca (YURTKUR), 2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi, 2007 yılında ise 760 bin 619 öğrenciye burs ve öğrenim kredisi verdi.
2002 yılında 45 YTL olan öğrenim kredisi miktarı, 2007 yılında 150 YTL'ye yükseldi. Yüksek lisans öğrencilerine aylık öğrenim kredisi miktarının 2 katı (300 YTL), doktora öğrencilerine ise 3 katı (450 YTL) ödeniyor.
YURTKUR, 2007 yılı için üniversitelere 25 bin 663, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürlüğüne ise 3 bin 776 burs kontenjanı ayırdı.
Burslar, öncelikli olarak ""görme engelli, felçli, bir-iki kolu/bacağı olmayan, anne babası vefat eden, Darüşşafaka Lisesi Mezunu, yetiştirme yurdunda barınan öğrenciler"" ile ""gazi ve şehit çocuklarına"" veriliyor.
Başarısızlığı nedeniyle bursu kesilen öğrenci, bursunun kesildiği tarihten itibaren öğrenim kredisi ile destekleniyor. Burs/öğrenim kredisi her ayın 7'sinde öğrencilere ödeniyor.
Kurum, 2003-2007 yılları arasında ödediği öğrenim kredisinin yaklaşık 717 milyon YTL'sini tahsil etti. İşsiz olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumu ile bağlantısı olmayan mezunlara ise kredi borçlarının ertelenmesi yönünde olanak sağlandı.
Günlük beslenme yardımı
YURTKUR yurtlarında kalan öğrencilere günlük 3 YTL ""beslenme yardımı""nda bulunuluyor. Devlet koruması altındaki öğrencilere yapılan günlük beslenme yardımı ise 10 YTL.Yurtlarda 2007 yılı itibariyle 12 bin 634 öğrenciye ücretsiz barınma imkanı veriliyor.
YURTKUR bünyesinde bulunan yurtlarda, gençlerin temel ihtiyaçlarını barındıkları ortamda karşılayabilmeleri amacıyla lokanta ve kantinlerin yanı sıra kırtasiye, fotokopi, internet, terzi, kuaför, berber, ayakkabı tamircisi, kuru temizleme, jetonlu çamaşır makineleri gibi işletmeler de yer alıyor. Yurtlarda gençlerin fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de düzenleniyor.
Gençlere, koruyucu ruh sağlığı hizmeti sunmak üzere bir çok yurtta psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yaptığı psiko-sosyal servisler bulunuyor. Yurtlarda, özürlü öğrencilerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmesi için ortam hazırlanıyor.
Yeni hizmete açılacak yurtlarda sosyal donatı merkezleri yer alacak. Bu merkezlerde sinema salonundan, tiyatro ve kongre salonuna kadar çok amaçlı salonlar öğrencilerin hizmetine sunulacak.
Öğrencilere verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması için yurtlarda, ""ISO 9001:2000 kalite belgesi"" alma çalışmaları başlatıldı. İlk olarak Temmuz 2007'de Bolu-Abant Yurdu için ISO 9001 belgesini aldı.
Gelecek yıllar için strateji belirlemek ve planlı hizmet yürütmek için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda bazı kurumlara 2009-2013 yıllarını kapsayacak stratejik plan için görüş, beklenti ve önerileri değerlendirmek için anket formu gönderdi. Ankette, ""YURTKUR'un gelecekte yapabileceği etkinliklerin neler olabileceği""ne yönelik sorular yer aldı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder